Nieuws.

De historie van het EK Veldrijden

De profs strijden pas sinds 2015 (Huijbergen) om de Europese titel, maar de allereerste crosswedstrijden die gereden werden om de Europese titels gaan toch alweer terug naar 1995. Op het toenmalige WK in Eschenbach werd er toen door de renners in de categorie beloften gestreden om de  Europese titels. Er bestond toen nog geen WK voor beloften en daarom gaf men de wedstijd het predicaat mee van EK voor beloften. Dat EK in 1995 werd toen gewonnen door de Tsjechische renner Pospisil. In 1996 werd er dan wel een eerste WK voor beloften georganiseerd met het gevolg dat het EK voor beloften weer van de kalender verdween.

Vanaf 2003 wordt er jaarlijks (begin november) gestreden om de Europese titels. In 2003 werd er gefietst in de categorieën heren beloften, heren junioren en dames elite. In 2013 werd de categorie dames beloften toegevoegd en pas in 2015 in Huijbergen werd het eerste EK veldrijden heren elite betwist. De erelijst van die laatste categorie  weergeven is dus niet echt een grote opgave: de eerste winnaar van de Europese witte trui met de Europese sterren was Lars van der Haar. In 2016 was na een tactisch Hollands-Vlaams steekspel, Toon Aerts de winnaar in het Franse Pont-Château en in 2017 won Mathieu van der Poel de race in Tabor afgetekend. Ook in 2018 (Rosmalen) en 2019 (Silvelle) was de trui voor de renner van Alpecin-Fenix.

Alle winnaars in de verschillende categorieën opsommen zou te ver leiden maar wat opvalt is dat  het EK in de “lagere” categorieën dikwijls werd gewonnen door een renner die later ook bij de profs een topper zou worden zoals Niels Albert, Lars Boom, Wout van Aert, Michaël Vanthourenhout en Lars van der Haar. Soms, in het geval van Mike Teunissen, werd die lijn niet doorgetrokken omdat er voor een profavontuur op de weg werd gekozen. Bij de vrouwen staan de namen van Daphny van den Brand (vier keer), Hanka Kupfernagel (drie keer),Sanne Cant (drie keer), Marianne Vos (twee keer), Helen Wyman (twee keer), Thalita de Jong, Annemarie Worst en Yara Kastelijn (één keer) op het palmares.

Het vorige EK in Silvelle verliep voor Nederland bijzonder succesvol. Naast de al aangehaalde titels voor Yara Kastelijn (vrouwen) en Mathieu van der Poel (mannen) was er toen ook goud voor Ceylin del Carmen Alvarado (beloften-vrouwen) en Puck Pieterse (junior-vrouwen). Een jaar daarvoor in Rosmalen waren er ook vier titels voor Nederland. Van der Poel en Alvarado sloegen ook toen toe. Terwijl het Wilhelmus toen ook klonk voor Annemarie Worst (vrouwen) en Pim Ronhaar (junioren). De categorie junior-vrouwen was toen nog niet ingevoerd. De Brit Tom Pidcock (beloften) was de enige niet Nederlandse winnaar bij het vorige EK op het terrein van Autrotron Rosmalen.

Foto: Gert Bonestroo