Nieuws.

Alvarado en Aerts kijken na winst vooruit naar EK

Het veldritseizoen kende afgelopen zondag de eerste echte confrontatie met de Superprestige-opener in Gieten. Ceylin del Carmen Alvarado en Toon Aerts kwamen als de grote winnaars uit de bus. Daarmee zijn zij ook favoriet voor eremetaal voor het Europees Kampioenschap dat op 7 en 8 november in Rosmalen wordt verreden.

Voor Alvarado was het zondag vooraf even aanpassen. De dag voordien reed ze in het Oostenrijkse Leogang naar brons op het WK MTB voor beloften-vrouwen, ruim 24 uur later legde ze alle elite-vrouwen haar wil op bij de veldrit in Gieten. “Ik had drie weken niet op de crossfiets gezeten, dus dat was even wennen “meldde de altijd goedlachse Rotterdamse wereldkampioene na afloop. “Ik koos bij de start ook nog voor het verkeerde bandenprofiel, maar na een wissel voelde ik dat ik sterk was. Het was een gok om vroeg aan te vallen, maar het werkte. Geweldig om mijn seizoen zo te kunnen beginnen.” De komende maanden hoopt ze in haar regenboogtrui nog naar meer overwinningen te rijden. “Ik heb mijn programma staan, al is het natuurlijk niet zeker of alle wedstrijden door gaan. Het EK in Rosmalen staat daar ook op. En als ik start, wil ik altijd graag winnen”  meldde de renster van Alpecin-Fenix in Gieten.

Twee jaar geleden veroverde ze op het terrein van Autotron de titel bij de beloften-vrouwen. Nu kan ze – zoals Annemiek van Vleuten deed op de weg onlangs – in haar regenboogtrui de Europese titel grijpen.

Toon Aerts was ook een klasse apart rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg in Gieten. Al maakte hij het zichzelf nog wel lastig door halverwege de cross onderuit te gaan, waardoor runner-up Eli Iserbyt nog dichterbij kon komen. Uiteindelijk stak de Belg uit de formatie Telenet-Baloise van manager Sven Nys de zege ogenschijnlijk eenvoudig op zak. Iets wat hem ook vertrouwen geeft richting het EK in Rosmalen. “Ik denk dat ik momenteel tot de beteren behoor en er nog net iets bovenuit steek. Daarmee zal ik normaal gezien op het Europees Kampioenschap ook tot de kanshebbers behoren. Ik weet niet of het parcours helemaal op mijn lijf geschreven is en of ik echt voor de titel kan gaan. Maar ik zal zeker inzetten op een medaille op dit kampioenschap.”

Foto: Roy Schriemer